dimecres, 19 d’agost del 2009

OLIS AROMÀTICS











Per fer olis aromàtics utilitzarem sempre oli d’oliva verge extra (d’altra manera, l’oli podria fer-se ranci amb el contacte perllongat amb les herbes). El primer que farem serà netejar les herbes (a raig d’aigua). Bo i assecades, les introduirem en un recipient de boca ampla que haurà d’estar ben net. Si matxuquem lleugerament les herbes, deixaran anar millor els seu aromes. Omplirem les tres quartes parts del pot, tot afegint sal mitjana a les herbes, i una dent d’all, si ens agrada. A continuació afegim l’oli verge extra fins a cobrir dos dits per sobre de les herbes. El recipient s’haurà de deixar hermèticament tancat a un lloc assolellat durant vint dies. També hi ha qui el guarda en lloc fresc i fosc una setmana.
Sense impureses. Per tal que l’oli aromatitzant quedi net d’impureses, un cop passat el temps de maceració, el podem colar amb un colador fi i canviar-lo a un altre recipient, afegint alguna de les branques com a decoració.
RECEPTES
Oli de fonoll
3 branquetes de fonoll
1 bitxo
Oli de farigola
3 branquetes de farigola
2 branquetes de romaní
1-2 fulles de llorer
1 cullerada de pebre negre en gra
1 cullerada de sal
Oli d’herbes
1 brotet de romaní
3 brotets de farigola
½ gra d’all
½ bitxo verd
1-2 bitxo vermells
3 grans de ginebró
3 grans de pebre negre

5 comentaris:

  1. DITA POPULAR
    "L'oli i la veritat sempre suren"

    ResponElimina
  2. OLI DE CALABRUIXA
    Es tracta d'un oli màgic contra el mal donat. Es fa matxucant cabeces de calabruixa i posant-les a un recipient amb oli a sol i serena. Segons s'ha cregut sempre, és fonamental mantenir l'ampolla allunyada de les bruixes, grans coneixedores dels secrets d'aquesta planta i també responsables del mal donat.

    ResponElimina
  3. "Si per Sant Pere vas a l'olivar i veus una oliva aquí i una oliva allá, torna-te`n a casa, que oliada hi ha"
    Algu en sap mes?

    ResponElimina
  4. Company tortuga56 a casa meu sempre hem dit: Quant veus una oliva aquí i una allà, palas a girar.

    ResponElimina
  5. A casa no diem, però ens el menjem, l' oli i no sé si hi haurà temps de convertir-lo en aromàtic.

    ResponElimina

Escrits d'Espolla